PSİKOTERAPİ HAKKINDA TÜM BİLİNMEYENLER
Psikoterapi Nedir?
Kişinin sorunlarının kaynağına dair farkındalık kazandırma, sorunları artıran davranış örüntülerini değiştirme ve yeni baş etme becerileri geliştirme sürecidir.
Ne zaman Psikolog ’a ihtiyacım olduğunu anlarım?
Kişinin hayatında sorun teşkil eden olay, düşünce ya da davranışların günlük hayatını, sosyal ilişkilerini etkilemeye başladığında yardım alınması gerektiğini öneririz. Örneğin, olumsuz düşünceler geliyor diye yalnız kalmamaya çalışmak ya da eskiden kolayca yapılan aktivitelere yönelik ilgi kaybının başlamış olması.
Psikoterapide önce çocukluktan mı başlanır?
Geçmiş yaşantıların günümüze etkileri tartışılmazdır fakat her psikoterapi çalışması aynı ağırlıkta geçmiş yaşantıları ele almaz. Örneğin dinamik psikoterapi daha çok geçmiş yaşantılarla ilgilenirken bilişsel davranışçı terapi ekolü daha çok güncel sorunlara odaklanırken geçmiş yaşantıları da terapi gündemi yapmaktadır.
Terapide her Psikolog aynı teknikle mi çalışır?
Birbirinden farklı 100’ün üzerinde psikoterapi çeşidi vardır. Bir kısmı geçmiş yaşantıları analiz etme amacıyla, bir kısmı şimdi buradaya odaklı seans içi uygulamalarla, bir kısmı duygu düşünce ve davranış ilişkisini ele alarak yeni davranış stratejileri geliştirmeyi hedeflemektedir. İhtiyacınıza göre hangi ekol size yakın geliyorsa bu konuda çalışan bir psikologla görüşmek gerekmektedir.
Son yıllarda en sık duyulan Bilişsel Davranışçı Psikoterapi Nedir?
Bu psikoterapi yaklaşımı geçmişin psikolojik sorunları geliştirmesine kaynaklık ettiğini yok saymaz fakat daha çok şuan ki sorunların sürdürülmesine neden olan uyumsuz düşünce ve davranış alışkanlıklarını değiştirerek ortadan kaldırmayı hedefler. Bu değişimin kişinin gelecek yaşantısına olumlu katkısı olur. Kişi psikoterapide öğrendiği çeşitli yöntemleri hayat boyu karşılaştığı sorunlarda kullanarak sorunlarla etkili baş etmeyi başarır.
Bilişsel Davranışçı Terapinin Diğer Terapilerden Farkı Nedir ve Neler Yapılır?
Araştırmalarda kanıtlanmış en başarılı psikoterapi çeşididir. Terapist ve danışan terapide işbirliği içerisinde ve aktiftir. Terapist ve danışan değiştirilmesi hedeflenen davranışları birlikte belirlerler, terapist danışana uygun yöntemleri anlatır ve birlikte uygulama planlaması yapılır. Terapist danışana sorunlarına fayda sağlayacağını düşündüğü araştırmalarda kanıtlanmış teknikleri içeren ev ödevlerini (birlikte değerlendirerek) verir. Seanslara düzenli katılım ve ev ödevlerinin yerine getirilmesi ile psikoterapi hedefine ulaşılma başarısı artar. Ayrıca terapinin işe yarayıp yaramadığı ilk seanstan itibaren düzenli aralıklarla testlerle ölçülür. Bu testler sonucu ya da günlük hayatta istenilen düzeyde bir iyileşme yoksa kişi yöntemden yeteri kadar faydalanmıyorsa yöntem değiştirilerek en iyi fayda alması için yeni egzersizler düzenlenebilir.
Hani konuda psikoterapi alabilirim?
Kişiler arası ilişkilerde sorun yaşamak, kaygı bozukluğu, yas, depresyon, travma, takıntı, cinsel sorunlar gibi pek çok alanda başvurulabilir. Özellikle bilişsel davranışçı terapinin en başarılı olduğu alanların başında bu sorunlar gelmektedir.
Psikoterapi ne kadar sürer?
Seans sürelerinin dünya ortalaması 40 dakikadır bu süre dikkat süreci düşünülerek belirlenmiştir. Seanslar en az haftada bir şekilde yapılmaktadır danışanın durumunda göre haftada iki de yapılabilir. Seanslar yaşanılan sorunlara göre ortalama 12-24 hafta sürebilmektedir.
- Panik Atak
- Sınav Kaygısı
- Uçak Korkusu
- Sağlık Kaygısı
- Strese bağlı; baş ağrısı, baş dönmesi, mide sorunları ve diğer tıbbi görünümlü psikolojik şikayetler
- Obsesif Kompulsif Bozukluk / Takıntılar
- Depresyon
- Stresle Başa Çıkma
- Travma
- Ayrılık, Yas Terapisi
- Yeme Bozukluğu
- Özgüven
- Fobiler
- Çocuklarda; Tik, Tırnak Yeme, Uyku vb. sorunlar
- Öfke Kontrol Yönetimi
- Kadın Cinsellik Sorunları
- Uygulanan Testleri
- Zekâ Testi
- Gelişim Testi
- Kişilik Testi
- Unutkanlık Testi
- Dikkat Testi
- Okula Hazırlık Testi